NK

Joane

D3

Forsiden
Fakta
Historien
Renovering
Bådebyggeren arbejder
Det første år
Stævn
Klædningen stb.
og mastehaveri

Hæktræ
Den store omgang
Blylommer
Forluge mm.
Dækket
Ruftaget
Fribord
Post
Link
Tilbage
Renovering

Da jeg købte Joane i 1977, vidste jeg ikke, hvad jeg gik ind til, og jeg havde ikke drømt om, at Joane skulle blive min båd i over 25 år.
Den store erfaring med vedligeholdelse og renovering af en gammel træbåd havde jeg ikke, og havde jeg vidst i 1977, hvad der skulle gøres, var jeg nok aldrig gået i gang, heldigvis er min far Harald Juhl uddannet bådebygger.
De første mange år blev alt lavet udendørs, nu vi har lånt en lade, der passer perfekt til Joane.

I denne vinter (2002/2003) laver vi nyt ruftag i blank mahogny, jeg overvejer også at skære lister i fribordet, og når det så er gjort, tror jeg, vi har været hele vejen rundt.

De første år med Joane tænkte jeg ikke på, hvad det var for et klenodie, men mere på, at det var en smuk og billig båd. Jeg satte f.eks. en moderne skødeskinne på som skandæksliste, det skulle bare fungere.
Derefter kom en periode, hvor jeg lagde meget vægt på, at Joane skulle se ud som ny, og alt skulle være lavet originalt.
I dag ser jeg lidt mere praktisk på det, f.eks. er jeg gået bort fra ideen om blanklakeret oregon på dækket og har lavet det af krydsfinér beklædt med glasfiberdug mættet med epoxy og så med skandæk og fisk af mahogny. Finder jeg en dag ud af, at der skal oregon på dækket, vil jeg lægge det oven på dette dæk.
Fribordet forbliver også hvidmalet, da dette ellers ville indebære at al klædningen skal skiftes ud. I øjeblikket er der mahogny af så mange forskellige farver, at det ikke ville blive pænt.

Det eneste originale, der er på Joane, er 2,5 m. af kølplanken, dødtræet (med en del lus), kølen, 7 svøb agter og lidt bord for og agter, mastetoppen er sandsynligvis også original. Rufsiderne er fra reparationen efter, at Joane blev sejlet ned i Sønderborg havn. De 4 midterste bundstokke med kølbolte er skiftet, før vi fik båden.